Girighet och naivitet

Jag lyssnade till en känd ekonom som uttalade sig om finanskrisen. Han menade att det är två huvudsakliga orsaker till den globala kollapsen på finansmarknaden. Det första menade han var girighet. Fler och fler förvaltare började att utlova fantasirika löften om avkastning och många ville vara med och tjäna pengar på kort sikt. Kunniga personer,med rejäla utbildningar bakom sig, agerade tvärt emot sin kunskap. Drivkraften var girighet. Det andra menade han var naivitet. Trots all kunskap så agerade man mer eller mindre som barn, kanske lite avundsjuka på varandra och en överbudspolitik rådde.

Inte minst den senaste tidens bonusskandalen handlar om girighet. Man kan få intrycket att många VDar har varit mer måna om att se om sitt eget hus än det företag som man fått förtroende att leda. Därför har också deras förtroendekapital reducerats och t o m totalt förbrukats. Det är nog en nyttig upprensning som pågår trots allt,

Nu ska man nog inte bara skylla på finansmännen. Det är alltför många av oss som konsumerat på lånade pengar. Elektronikbranschen som ju är överetablerad lovar ständigt: "betala först efter ett halvår", "ingen ränta" och sådant lockar många att handla även om man inte har pengar.

En god kristdemokratisk princip är förvaltarskap. Det innebär att man förvaltar och inte förbrukar.

Kristdemokraterna, finanskrisen, bonus