Påsk handlar inte om att fira kyckling eller hare

Det är miljoner människor runt om i världen som under påsken kraftfullt proklamerar: Han är verkligen uppstånden

I Sverige pågår en debatt om den kristna trons vara eller inte vara, och om det går att förena ett intellektuellt förhållningssätt med kristen tro.

Christer Sturmark och Jonas Gardell väcker stort intresse och frågan är om de inte bidrar till att fler söker sig till kyrkan.

Karin Långström Vinge, präst i Svenska kyrkan, menar i en artikel på Newsmill att många av Humanisternas krav är så självklara att vi alla håller med dem och att det finns anledning till att samarbeta mellan kristna och humanister. "vilket fall - om vi nu både humanister och gudstroende vill en bättre värld - varför inte samarbeta? Varför inte ta ett steg framåt och vara visionära och aktiva, istället för att låsa fast oss i gamla synder?"

Alf Svensson påminner i sitt inlägg att många av världens "stora" har trott på Gud. Många av dem är Nobelpristagare och har kunnat förena kristen tro med sitt vetenskapliga förhållningssätt.

Kerstin Vinterhed menar, till skillnad mot Gardell, att Kristus behöver inte alls befrias från kyrkan. Hon menar också att kyrkan har ett erbjudande: "När vissa så kallade "intellektuella" nu kommer ut som kristna är det ändå kanske just detta som talar till dem, en vördnad inför tillvaron som söker ett språk och en hemvist i den moderna tiden. Det kan kyrkan erbjuda".

En av dessa är Göran Skytte som under helgen skriver tänkvärt om både avkristning och påkristning i DN.
Sofia Modigh

Jag läste Göran Skyttes kolumn och reflekterade på ungefär samma sätt som du. Glad Påsk!