Vad ska hända med GöteborgsOperans Skövdescen?

GöteborgsOperan har haft många framgångar och räknas som ett av de mer spännande operahusen i Europa. Det stora huset i Göteborg lockar och gör succé på succé. I regionen sker omfattande turnéer och tusentals människor kan möta operan i bygdegårdar och församlingshem. I höst blir det en uppsättning om Charlie Chaplin.

Däremot pågår en intensiv diskussion kring GöteborgsOperans Skövdescen. Då Länsteatern i Skaraborg fusionerades med GöteborgsOperan avtalades att Skövde Kommun skulle tillhandahålla det ombyggda Eric Ugglas som ett musikteaterhus. Produktioner skulle regelbundet ske i huset.

Nu har kommunen aviserat att de vill säga upp avtalet med GO. I slutet av augusti ska vi ha ett möte om detta. Om inte kontraktet hade sagts upp hade det förlängts med automatik. Från kommunens sida handlar det om besparingar.

Tyvärr har inte huset används under de senaste åren på det sätt som var tanken. Mer och mer av verksamheten har producerats i Göteborg och flertalet av aktörerna har flyttat från Skövde.

Då Hasse Berntsson var teaterchef och bodde i Skövde så var han och de övriga medarbetarna starka kulturutövare i kommunen och berikade inte bara teatern utan hela kommunens kulturliv. Kreativa personer utövar alltid påverkan och är ett mycket välkommet inslag i den lokala utvecklingen. De märks, tar plats och har ofta väldigt goda idéer. Tyvärr så har det skett en flytt från Skövde och huset är ofta tomt. Men emellanåt görs mycket goda produktioner som uppskattas starkt av publiken runt om i länet.

Det är nu min förhoppning att styrelsen för GöteborgsOperan tar tag i frågan och blåser ytterligare liv i verksamheten. Just nu repeteras Charlie Chaplin och media spekulerar om det blir sista produktionen i Skövde. Det hoppas jag verkligen inte. Jag tror på en stark musikteater i regionen, men utgångspunkt på Skövdescenen.

Idag var det bl a Radio Skaraborg som uppmärksammade frågan.