Glimtar från studiebesök på Orbis i Holland

Verksamheten vid Orbis Medisch und Zorgconcern imponerar. Allt är planerat runt och för patienten och man kan verkligen med rätta säga att patienten är i centrum. Vid sjukhuset i Sittard-Geleen är 80% av alla processer standardiserade. Det logistiska flödet imponerar och det nybyggda sjukhuset utstrålar känsla för form och färg, men samtidigt så är det inte byggnaden utan processerna, dvs arbetet med patienten, som står i centrum.

Henny van Laarhoven

Mrs. van Laarhoven arbetade i mer än tio år med att förbereda det nya bygget. Värdegrunden uttrycks i tio budord som gäller för all hälso- och sjukvård som ges inom Orbis som är en ideel stiftelse för vård och omsorg.

Entre


Byggnaden är stor och vacker. Det är inte mycket som påminner om ett traditionellt sjukhus då man kommer in i entréhallen.

Arbetsplats för personalenDet finns två bärande principer för verksamheter. Informationsteknologi och standardiserade processer. All info finns i databaser och väldigt lite papper förekommer. Bilden är från en av sjuksköterskestationerna. Det finns mängder av datorer överallt och varje anställd loggar snabbt in med ett smartcard och får tillgång till alla releventa uppgifter.

KorridorbildAlla patienter ligger på enskilda rum. Utanför rummen finns det inte korridorer utan "living rooms". Tanken är att uppmuntra patienten att lämna sitt rum och ta del av gemenskap och aktiviter i rummen utanför. Patienterna uppmuntrades, om de så orkade, att gå ut till köksön och ta del av buffén som serverades till frukost o lunch. Middagen kom på en bricka.

Terminal som styr en mängd processerI varje rum finns en terminal. Den används för att läsa patientjournalen (alla har tillgång till sin egen journal), lära sig mer om sin diagnos (fanns särskilda undervisningsprogram), tillgång till Internet, Se på TV eller video, lyssna på radio, prata i telefon eller sköta som sitt rum. Från panelen styr man belysningen, gardinerna, öppnar dörren och kallar på personalen. Tanken är att patienten ska vara så aktiv som möjligt och klara av att styra sin vistelse utan att vara helt beroende av personalen.