S utser KD som huvudmotståndare i valet

En slags förnyad vulgärpropagande tycks vara den nya satsningen från de kristna socialdemokraterna. Genom att sätta en falsk bild på KD drar de nu igång valrörelsen på ett mycket olyckligt sätt. Åtminstone enligt deras ordförande Peter Weiderud. I en artikel i Dagen inleder han en smutskastningskampanj och far fram med en rad påstående om kristdemokraterna som är något av riktiga lågvattenmärken.

Däremot är det kanske något smickrande att de kristna socialdemokraterna utser kristdemokraterna som deras huvdmotståndare.

I en tid då sekulariseringen breder ut sig slår kristna socialdemokrater på krigstrumman och skjuter skarpt mot kristdemokraterna. Istället för att se på vad som finns gemensamt och hur man kan skapa breda lösningar verkar man satsa på den tunga ammunitionen och skjuter med krut som bygger på dåliga kunskaper och falska beskyllningar.

Kristdemokratin vilar på ett antal värden som handlar om vikten av alla människors lika värde, om vikten av förvaltarskap och därmed är de "gröna" värdena högt på dagordningen och hela solidarietstanken genomsyrar politiken. Kärleken till medmänniskan är en drivkraft för kristdemokraterna och viljan att göra gott är en portalparagraf.

Att dessutom påstå att kristdemokraterna inte har förmåga att göra djupare samhällsanalyser är fullständigt nys. Den politik som kristdemokraterna baserar sina ställningstaganden på utgår alltid från den enskilda människan som en del av det sociala sammanhanget.

S har trumfat "alla ska med" men i verkligheten har stora massor lämnats efter.

De kristna socialdemokraterna vill nu skapa "skräckpropaganda" genom att skapa ett "spöke" som de kallar "den kristna högern". Jag vet inte om den överhuvudtaget finns, åtminstone har jag aldrig träffat på den i de partipolitiska sammanhangen, men inom kristdemokratin finns den definitivt inte.

Varför kan vi inte istället skapa ett brett samförstånd, se vad som är det bästa för Sveriges utveckling, ta gemensamma tag, istället för att gräva ned oss i skyttegravarna och skjuta "falska budskap" på varandra.

Nu vet vi i alla fall att S (åtminstone de kristna i partiet) har utnämnt kristdemokraterna som huvudmotståndare. Det innebär nog att vi får många intressanta debatter framöver.

En stilla förhoppning är att det är privatpersonen Peter Weiderud som skrivit artikeln och inte ordföranden för de kristna socialdemokraterna, men det är väl en intern fråga som de själva får göra upp om. Min uppfattning är att det finns en rad förnuftiga broderskapare och en önskan så här inför julen, är att de gör upp om detta internt och att vi slipper denna typ av "krig" framöver.

Ej godkänd

Kristen vänster är okej, men kristen höger är tydligen fel att vara. Varför får man inte vara kristen höger inom Kd? Är det så lågt i tak? Weiderud har rätt i att Kd saknat analys, man har följt med tidsandan. Hoppas Hägglund och hans nya strateg kan ändra på det.Det är ingen tillfällighet att Weiderud fått tjänsten som kyrkans utrikeschef på stiftskansliet i Uppsala, eller att SvK enbart kritiserar Israel, och Hamas och Fatah kritiseras bara i bisatserna, om ens det. Det blir aldrig fred om bara ena sidan utsätts för tryck. Kristen vänster kan få topp-positioner i kyrkan och kyrkans organ, men ALDRIG kristen höger. Weiderud var generalsekreterare i Kristna fredsrörelsen på åttiotalet. På åttiotalet var också Biskopen i Stockholm den siste som fick vara ordförande för vänskapsförbundet Sverige-DDR. När DDR försvann försvann också biskop Carlzon och hans vänskapsförbund, men tänkandet från sjuttio- och åttiotal finns kvar. Kyrkan är en vänsterorganisation, åtminstone i toppen. Weiderud har makt, position och vilja att se till att det förblir så.

Marcus

Hej.

Tack för en bra artikel. Jag tänker mest på benämningen "kristna höger" och försöker att skrämma upp allmänheten med detta spöke. Det är alltid olyckligt när man stämplar sin motståndare med etiketter såsom denna, men värre är att det fördummar både debatten och människorna som deltar i den. Istället för att diskutera sakfrågor på ett nyanserat sätt så kastar man skällsord på varandra, likt Gudrun Schyman, "kristen höger!" - "kommunister!". Men det är ett väldigt effektivt sätt att få väljare som har hört talas om den onda "kristna högern" från USA.

Jag ska bara nämna att det inte bara är en person i s som tycker såhär, även t.ex. Lars Linder är pigg på använda "kristna höger". Skrämselpropaganda.

MvH Marcus