En strålande vinterdag i Skövde

Det känns skönt att få vakna till en solstrålande vit vinterdag. Åtminstone lite snö på marken och termometern nedåt -10 grader. Klimatförändringarna gör sig påminda och förra säsongen hade vi inga skiddagar i Skövde. Nu sprutas det snö och många gläds i backarna och spåren. Billingen är en fantastisk tillgång. I Skövde spekuleraras det kring utbyggd och inbyggd slalombacke, skidtunnel och utveckling av spåren. Skara har Sommarland och kanske kan Skövde få Vinterland.

Jag har mött företrädare för turismen i Alperna som är oerhört oroade inför framtiden. Vintersäsongen blir kortare och de måste satsa på andra säsonger för att kunna överleva. Likadant med "sol- och bad-turismen" runt Medelhavet. Värmen kommer att bli så hög att de befararar att hettan kommer att driva bort turisterna. De svenska turistiska produkterna kommer att kunna bli ett verkligt alternativ. Redan idag är turismen större än personbilsexporten om man räknar i det direkta exportvärdet.

Att få vakna till en dag då solen reflekteras i snökristallerna, då isarna lockar ut tusentals personer och det knastrar under fötterna då man vandrar i snön är helt enkelt "gôtt".

Skövde, turism, klimat