Bonuspudel - finansvalparnas nya tävling

Nu gäller det tydligen inte att tävla om vem som tjänar mest, utan snarare vem som avstår mest. Det görs lite "pudlar" här och var i finansvärlden.

Det behövs en ordentlig diskussion om etik i näringslivet (även inom politiken). Finanskrisen som drabbar världen består till stor del av girighet. Snabba klipp, bolagsslakter, hög spekulation och den ena fondstrategin efter den andra har lett världen in i en oanad kris.

Därför är det sunt att bolagsstyrelserna nu tvingas att föra en etisk diskussion. Är det rimligt att en direktör ska få flera miljoner i bonus, när man tusentals arbetare får sänka eller frysa sina löner.

Varför gör då finansmarknaden en "pudel"? Till stor del beror det på en stark opinion. Om det är något som bankdirektörer förstår sig på så är det hotet om att kunderna ska flytta sina pengar. Detta kallar vi konsumentmakt. När en enskild människa gör sin röst hörd så har det betydelse.

Det är nog trots allt ett sundhetstecken att många gör en "pudel". Nu gäller det att se till att det inte blir några andra "fringe benefits" som tar över istället för bonussystemet.

Kristdemokraterna talar ständigt om vikten av etik. Fler börjar nu inse att den "inre kompassen" har stor betydelse.

Aftonbladet, DN, SvD, Dagen, GP, Bonus, Kristdemokraterna, etik, intressant