Familjen - samhällets viktiga byggsten - även i Sydafrika

- Det är familjen som är det viktigaste för oss, menar 23-åriga Nolusofefe, när vi står i Khayelitsha, en av de gigantiska kåkstäderna i Sydafrika. Denna stadsdel i Kapstaden har minst 500 000 invånare, vissa menar att det snarare är en miljon.

När den 23-åriga dramastudenten beskriver sin uppväxt i det som många av oss skulle kalla slum, talar hon om kärlek, om de band som finns inom familjen och bland vännerna. Gång på gång talar hon om sin mamma och mormor och den betydelse som de har för att hålla ihop familjen.

Frågor om jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter känns oerhört angelägna efter att ha varit i Sydafrika och samtalat med många människor om hur man bygger ett samhälle.

Det är två faktorer som kraftigt bidrar till problematiken; alkoholen och männen. Det är märkligt att vi glorifierar alkoholen på det sätt vi gör när den skapar enorma sociala orättvisor och utgör en grogrund för kriminalitet. Jag vet att det är skillnad på bruk och missbruk, men om fler avstod från alkohol skulle många må bättre. Männen då? Oavsett kultur så är det ett fördärv när män anser sig överlägsna kvinnor, Jämställdhet är en förutsättning för att skapa social välfärd. Övergrepp och förtyrck av kvinnor bygger på en falsk bild att män har rätt att utnyttja kvinnor.

Bilden av den starka kvinnan, som trots svårigheter håller ihop familjen, är den bild som Nolusofefe förmedlar. För henne står inte hoppet till någon regering långt borta. Det är hon och familjen som tillsammans skapar förutsättningar för en bättre morgondag.

Efter resan i Sydafrika är jag ännu mer övertygad om familjens betydelse för att bygga det goda samhället.

Familj, Alkohol, jämställdhet, fattigdom
zusi

visst spelar alkohol en jättestor roll i förtryck; den tar fram den primitiva människan.