...får leken tåla...

Ibland är det tufft att framföra sina åsikter. Det gamla ordspråket "den som ger sig in i leken får leken tåla" gäller i hög grad för oss som är politiker och bloggare. Samtidigt är det väldigt stimulerande att få reaktion på det man säger eller skriver. Ju fler påhopp man får desto mer får man skärpa sin argumentation. Den som gnäller för att han får motreaktioner är inte mogen för debatt.

Yttrandefriheten är något vi ska värna. Samtidigt bör det vara "hyfs och fason" i debatten. Många bloggare tar till väl hårda "råsopor" och ett något hövligare språk kan ibland behövas. Men att debatten rasar är ett positivt tecken. Många vill vara med och ge uttryck för sina åsikter.

Jag har många gånger citerat travesteringen av Martin Luther Kings tankar om den verkliga tragedin med debattörer eller rättare sagt de som inte deltar i debatten. "Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de godas tystnad".

Bloggvärlden ger oss chans till snabb respons. Det som många tidigare sagt vid frukostbordet när man läst morgontidningen uttrycker man nu på nätet och når direkt massor med människor.

Min svärfar brukade tala om att han tycker om fisk, men rensar och slänger bort rätt så mycket av fisken innan han äter den. Därmed menade han att det finns mycket som är av sådan karaktär att det bäst hör hemma i soptunnan, men ändå kan det finnas något gott i det hela. Så är väl Internet - det finns en hel del skräp, men det kan man ju avstå ifrån och ta vara på de goda delarna.

Yttrandefrihet, Debatt