Auktionspolitik som dominerar valrörelsen

Jag hörde ett nytt ord häromdagen, auktionspolitik. Valrörelsen liknades vid en auktion. från den ena sidan hörs ett bud och strax därefter kommer en höjning från andra sidan. På en "riktig" auktion kommer den som ropar ut den högsta summan också att få betala den. Men på den politiska marknaden finns en liten bisats som heter, "om ekonomin så tillåter".

Det innebär att ett konkret löfte som ges idag, inte är ett löfte, utan enbart en ambition. Om några år kan man sedan säga, "det ekonomiska utrymmer medger inte denna satsning".

Det gamla visdomsordet "Bättre ingenting lova än lova och ingenting hålla" håller än men frågan är om en politiker som inte lovar något blir omvald.

Att vara politiker är att vara förtroendevald, dvs att väljarna har tillit till personen. Man måste stå för det man säger, hålla det man lovar och ta ansvar för sina handlingar.

Det återstår några veckor av valrörelsen och överbudspolitiken eller "auktionspolitiken" kommer säkert att fortsätta, men kloka medborgare genomskådar och lägger sin röst på sådana politiker som är förtroendeingivande.

Demokratin har många styrkor. En är att man kan rösta fram eller rösta bort vissa politiker.

Det är därför som vi som kämpar om rösterna också måste ha en ödmjuk linje. Det är väljarna som avgör valets utgång.