Svar till PRO om satsning på äldre

I Skövde har PRO krävt svar från partierna om deras äldrepolitik. Idag finns nedanstående svar i SLA från Kristdemokraterna.

Kd vill satsa på de äldre

Bernt Hagberg (PRO) efterfrågar i lördagens SLA vad de politiska partierna vill med sin äldrepolitik. Eftersom svaret kräver ett rejält utrymme väljer jag att begränsa mig till några områden och skickar över vårt valmanifest till PRO.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund talade vid årets riksting om att kristdemokraterna ska bli pensionärernas parti. När han sommartalade på Öland upprepade han detta och kräver en rejäl skattesänkning för pensionärerna. 

Många äldre upplever det som en stor orättvisa att de betalar en hög skatt. Om man betraktar pension som uppskjuten lön så ska det inte vara några skillnader i skatteavdragen.

På den kommunala och regionala nivån har vi också drivit många frågor som handlar om de äldres situation. Med ledorden Trygg och Respekterad vill vi slå an en ny satsning för de äldre i samhället.

Valfrihet inom hemtjänsten är ett sådant område där vi anser det självklart att den som har hemtjänst ska själv kunna välja utförare av tjänsten. Det kommunala monopolet ska bort och nya företag släppas fram. Regeringens satsning på hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) gör att detta är en växande bransch. 

En utbyggnad av äldreboenden är också angelägen. Mest för de äldres egen skull men vi behöver också en bostadsrotation. Det är stora ungdomskullar som nu är i åldern för att skaffa egen lägenhet. Skapas det nya och ändamålsenliga bostäder för de äldre kan ungdomarna flytta in i nuvarande bestånd.

Inom hälso- och sjukvården har kristdemokraterna i Västra Götaland aktivt drivit frågor om bättre samverkan mellan kommuner och regionen, satsning på särskilda äldrecentraler och ett VIP-kort i vården är vårt nästa steg. Den som är äldre och har regelbundet behov av vård ska inte behöva köa sig till vården utan få tillgång till den direkt.

När vi kristdemokrater talar om de äldre ser vi att detta är en viktig del av vår familjepolitik. Vi tror också att många unga bryr sig om de äldres välfärd. De är måna om att gammelmormor ska få ett gott äldreliv då behoven av omsorg och vård ökar.

Conny Brännberg (KD)
Gruppledare för Kristdemokraterna i Skövde