Turister shoppar som aldrig förr

Turismen är en av våra stora basnäringar. Nu har också ett trendbrott skett då det gäller shopping. Svensk Handel visar att nu gjorde utländska turister av med mer pengar i Sverige än vad svenska turister spenderade utomlands.

Shoppingturismen lockar. Den starka satsningen på vissa områden verkar ha bidragit. Torsten Janssons satsning på Glasriket är ju också en gigantisk outlet. GeKås i Ullared är ett fenomen och ett av Sveriges stora besöksmål. Det textila arvet i Sjuhärad gör också att flera företag där drar folk med sitt utbud. Lager 157 har långväga besökare.

Ett intressant område är också de stora kryssningfartygen som oftare anländer svenska hamnar. Där finns en stor utvecklingspotential. Många av dessa resenärer köper gärna med sig ett minne från det land de gästar och då är det inte i första hand något "krimskrams" som de vill ta med sig.

Att shoppingen i västsverige ökar beror till stora delar på att företagen skapat "snackisar". Från Västsvenska turistrådet har det byggts upp en otroligt bra webbsida för turister, företagen har satsat på marknadsföring, men jag tror att det är två saker som är framgångsmodellerna: Det första handlar om bemötande, helt enkelt att det finns ett gott värdskap. Om detta inte fanns skulle ingen vetting människa bemöda sig med att stå i kö för att komma in i en butik. Det andra är att man skapar en "snackis". Ofta bygger den på att man gjort ett fynd som man gärna berättar för andra, eller att man köpt något "äkta" och "genuint" som man stolt vill berätta om för andra. De flesta som berättar om glasen de köpt i Glasriket berättar också om glasblåsaren som de mött då de besökte tillverkningen. Om man lyckas förmedla en "story" och att besökaren sedan själv sysslar med "story telling" har vi hittat goda turistambassadörer.

Turismen, eller rättare sagt besöksnäringen, är en av våra stora basnäringar, men har en potential att växa och bli ändå större. Här finns många av de nya jobben.

Läs mer i GP, SvD, Själva rapporten från Svensk Handel finns att ladda ned.

Turism, shopping, besöksnäringen