Livet blir inte alltid som man tänkt sig

Jag har under de senaste åren varit engagerad som politiker och det livet innebär en massa olika typer av möten. Därför så är almanackan ett viktigt redskap. För att ha koll på tillvaron så förs all planering in i den. Stor del av 2011 är redan uppbokad.

Man planerar och bestämmer tider och räknar därmed att det kommer att bli enligt planeringen. Sedan en lång tid tillbaka har vi haft i våra almanackor att vi ska fira jul med svärmor i USA. Vi köpte biljetterna redan i våras och nästan varje dag har vi talat om resan och hur vi bäst ska använda dagarna i våra gamla hemtrakter.

I helgen träffades vi i Stockholm, tillsammans med våra barn, för att planera detaljer kring resan. Alla har sett fram emot att få träffa mormor som blivit 87 år.

Men samtidigt som vi sitter och lägger lite detaljplaneringar får vi reda på att svärmor avlidit. Hon drabbades av lunginflammation och efter några dagar på intensiven så orkade hon inte längre.

Istället för att åka till USA och fira jul tillsammans så omkullkastades våra planer och nu blir det begravning som står i fokus för resan.

Det är så lätt att man planerar och nästan tar för givet att allt ska bli som det står i almanackan. Det gäller att vara ödmjuk och inse att vi inte har några löften om en morgondag. Livet kan bara levas här och nu, ingen vet hur nästa dag ska gestaltas.

Det är nyttigt med påminnelser om livets verkligeheter även om vissa besked är tuffa och omskakande.