Nätrotsrörelse för kristdemokratisk förnyelse

Det pågår ett stort förnyelsearbete inom den svenska kristdemokratin. Inte så att partiet ska bli "de nya kristdemokraterna" och göra en makeover som t ex moderaterna, men ändå en omsvängning. I Europa är kristdemokratin en stor rörelse och flera av EU:s grundare hör hemma inom "familjen". Bland de mer kända idag är Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och den nyvalde EU-presidenten Herman Van Rompuy.
Erik Sjöstedt har grundat en s k nätrotsrörelse som bland annat har en egen Facebook-grupp. Den är öppen för alla. 2009 gav man ut en debattskrift som ville visa på några förnyelsevägar för partiet.

Idén handlar om fyra F, Frihet, Familj, Flit och Företagsamhet. Programförklaringen handlar om att positionera partiet så att det inte hamnar i "den socialliberala mittfåran".

Det blir allt tydligare att den politiska diskussionen i Sverige sker mellan två block. På ena sidan står de tre partierna som alltmer kallas de rödgröna och på andra sidan de fyra samverkande allianspartierna. Många vill tala om en vänster-höger-skala och där det börjar bli trångt "i mitten".

Kristdemokrater har alltid haft svårt att identifiera sig på en sådan skala. Termen "borgerlig" är inte rätt och inte heller socialistisk. Personalismen som är partiets bärande idé handlar egentligen om en annan skala, som är svårare att definiera.

Då Göran Hägglund tillträdde som partiledare lanserade han en devis som på ett bra sätt sammanfattar vad partiet vill: "Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter"

För de som vill veta mer om FFFF så rekommenderas Facebook-gruppen eller läs gärna Erik Sjöstedts blogg, eller hemsidan