Sjukskrivningarna minskar rejält

Regeringen, med socialminister Göran Hägglund i spetsen, har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska sjukskrivningarna. I samverkan med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har en överenskommelse gjorts som ofta kallas sjukvårdsmiljarden. Idén handlar om att staten stimulerar de landsting som lyckats genomföra förbättringar så att sjukskrivningarna minskar. Nu är statistiken för 2009 klar och en fördelning av "miljarden" har presenterats.
Den innebär ett guldregn över Västra Götaland som är den region/landsting som får mest pengar. Hela 183 miljoner kr hamnar i länet.
Några imponerande siffror är också att sjukskrivningarna minskat med över 25% i Värmland, Jämtland och Gotland.
Alliansregeringen lovade vid tillträdandet att utanförskapet skulle brytas och att fler människor skulle få möjlighet att arbeta. Genom ett gott samarbete och resursförstärkningar så har staten och regionerna/landstingen, tillsammans, åstadkommit tydliga resultat.
Under det socialdemokratiska styret blev köer och långa sjukskrivningar så vanligt att man räknade med det. Att det gav ett enormt personligt lidande och skapade miljardförluster för samhället glömdes snabbt bort. Nu gäller det att se till att allianspartierna får ett fortsatt mandat att regera efter september 2010. 

Allians för Sverige, SKL,

Tårta till alla kyrkobesökare

Att göra något överraskande är trevligt. För en tid sedan bjöds alla kyrkobesökare på wienerbröd av en av våra medlemmar. Jag hade "dammsugarpasset" och har ett klart minne av hur mycket som några hundra wienerbröd smular. Men jag tyckte idén var så trevlig att jag beslöt att vid lämpligt tillfälle anta en utmaning och göra likadant. Idag var det dags och alla som besökte Pingstkyrkan i Skövde blev bjudna på kaffe och tårta. Det kom fler än jag räknat med, vilket är ett angeläget "problem". Men serveringspersonalen delade på bitarna och alla fick smaka. Kändes som en kul grej att få göra. Dessutom blev det väldigt uppskattat.

Marcus Birro gjorde succé bland kristdemokraterna

Birro talar på kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i JönköpingDet är inte ofta som en talare möts av stående ovationer, busvisslingar och långa applåder. Jag tror till och med att Marcus Birro blev lite förvånad över det enorma gensvar som han mötte av närmare tusen kristdemokrater i Jönköping vid avslutningen av kommun- och landstingsdagarna.
Han tog till och med upp sin kamera och fotade alla människor som stod och hyllade honom med applåder.
Marcus Birro är poet och har en förmåga att sätta ord på sådant som många av oss känner men har svårt att beskriva. Han formulerade sådant som är själva kärnan av den kristdemokratiska ideologin, fast han själv är inte kristdemokrat. Beskrivningen av hans livsresa, värdet av en människa, synen på kulturens kraft och förmåga i samhället, njutningen av att vara "vanlig" och gilla det man upplever, och framför allt vikten av kärlek, närhet och att leva tillsammans, allt fyndigt och slagkraftigt formulerat gjorde att det skapades något fantastiskt i rummet. Att han dessutom hyllade Göran Hägglund för dennes insatser i samhällsdebatten gjorde ju inte framträdandet sämre. Birro beskrev till exempel Hägglund "som en rebell" med tanke på att han utmanat hela den svenska kultureliten.
Birro slog an en ton som talade direkt till kristdemokraternas hjärtan. Det väcktes en förhoppning i Elmiahallen om att den politik som kristdemokraterna driver ska genomsyra allas hjärtan och leda till en stor valseger i september.

Marcus Birro, Kristdemokraterna, Göran Hägglund, Valet 2010

http://bloggar.se/om/marcus+birro

Odlingslotter i Södra Ryd

Att lyssna till människor och delta i vardagssamtal är en av politikerns viktigaste uppgifter. Genom att vara tillgänglig snappar man upp sådant som är viktigt för invånarna.
Ett litet, men trevligt, exempel handlar om odlingslotter i Södra Ryd, en stadsdel i Skövde med ca 7500 invånare. Många av dem är invandrare och vill gärna ha tillgång till en odlingslott och odla grönsaker och andra växter. Det område som tidigare fanns har bebyggts och det fanns ett önskemål om nya odlingslotter.
Jag fick ett telefonsamtal med en fråga om jag kunde hjälpa till med att ta fram ett nytt område. Jag skrev en motion (förslag) till kommunen och nästa gång som kommunfullmäktige sammanträder så ska det avgöras. Kommunstyrelsen har gillat idén och odlingslotter är förhoppningsvis på gång.
Tack vare att jag mött desa människor och brytt mig om deras vardagssituation kände de att de kunde ringa mig. de kunde ha ringt någon annan men jag fick deras förtroende, troligtvis tack vare att jag har en relation med dem.
Nu ser jag fram emot vår första skördefest!