Marcus Birro gjorde succé bland kristdemokraterna

Birro talar på kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i JönköpingDet är inte ofta som en talare möts av stående ovationer, busvisslingar och långa applåder. Jag tror till och med att Marcus Birro blev lite förvånad över det enorma gensvar som han mötte av närmare tusen kristdemokrater i Jönköping vid avslutningen av kommun- och landstingsdagarna.
Han tog till och med upp sin kamera och fotade alla människor som stod och hyllade honom med applåder.
Marcus Birro är poet och har en förmåga att sätta ord på sådant som många av oss känner men har svårt att beskriva. Han formulerade sådant som är själva kärnan av den kristdemokratiska ideologin, fast han själv är inte kristdemokrat. Beskrivningen av hans livsresa, värdet av en människa, synen på kulturens kraft och förmåga i samhället, njutningen av att vara "vanlig" och gilla det man upplever, och framför allt vikten av kärlek, närhet och att leva tillsammans, allt fyndigt och slagkraftigt formulerat gjorde att det skapades något fantastiskt i rummet. Att han dessutom hyllade Göran Hägglund för dennes insatser i samhällsdebatten gjorde ju inte framträdandet sämre. Birro beskrev till exempel Hägglund "som en rebell" med tanke på att han utmanat hela den svenska kultureliten.
Birro slog an en ton som talade direkt till kristdemokraternas hjärtan. Det väcktes en förhoppning i Elmiahallen om att den politik som kristdemokraterna driver ska genomsyra allas hjärtan och leda till en stor valseger i september.

Marcus Birro, Kristdemokraterna, Göran Hägglund, Valet 2010

http://bloggar.se/om/marcus+birro
EOL

"Marcus Birro är poet och har en förmåga att sätta ord på sådant som många av oss känner men har svårt att beskriva. Han formulerade sådant som är själva kärnan av den kristdemokratiska ideologin, fast han själv är inte kristdemokrat."Haha, det var roligt skrivet! Precis som om det bara vore de som kallar sig kristdemokrater som kan beskriva det du kallar "kristdemokratisk ideologi".Nu råkar det vara så att kristdemokrati inte är nån ideologi, vare sig ur ett statsvetenskapligt, historiskt eller språkligt perspektiv. Det Birro talar om är väl det som ur ett filosofihistoriskt perspektiv kan kallas naturrätt. Men att en politisk rörelse döper om denna filosofi och kallar den ideologi är att förminska och förringa naturrätten.Birro är en hedersman, liksom miljoner svenskar som tänker ungefär som honom. (Därför är han också älskad av många, också av mig. På sätt ock vis personifierar han verkligen "verklighetens folk".) Väldigt få av dessa miljoner skulle dock komma på tanken att kalla sig kristdemokrater, eller ens rösta på KD. (Det är något du borde fundera på, Conny. Kan ni ändra på detta faktum så skulle ni kunna bli en reell faktor i Sverige, inte bara en stödparti i en liberal regering.)Det finns två skäl för er att sluta prata om kristdemokratisk ideologi. 1. Ideologi är ett ord som beskriver ett politiskt system. Verklighetens folk vill inte ha ett politiskt system, de vill ha kraftfulla politiker som löser problem på ett pragmatiskt sätt. 2. Kristdemokratin uppstod som en kontrast till de politiska system, eller ideologier, som tog form i Europa när det begav sig. De första kristdemokraterna tog avstånd från ideologi som fenomen och lutade sig mot naturrätten och de värden som förvaltats av den kristna traditionen. De skulle vända sig i sina gravar om de visste att människor i Sverige år 2010 blogar om något de kallar "kristdemokratisk ideologi"...