Litteraturkanon - inget för politiska beslut

Vad ska politiker lägga sig i? I våras menade min ordförandekollega Monica Green (S) att politiker ska i princip lägga sig i allting. Denna uppfattning delar inte jag.

Under kristdemokraternas riksting diskuteras frågan om "politikens gränser". När ska medborgarna själva fatta beslut och när det krävs det att politikerna, de förtroendevalda, tar ansvar.

En fråga som poppar upp med jämna mellanrum är en litteraturkanon. Folkpartisten Cecilia Wikström, fick stor uppmärksamhet när hon för några år sedan krävde en lista över "lämpliga böcker". (Läs hennes debattinlägg i Sydsvenskan under förra mandatperioden). Vi var många som då var förvånade att ett sådant förslag framfördes och i synnerhet att det kom från en liberal politiker.

Frågan om en litteraturkanon har aktualiserats i en intressant ledarartikel signerad Mia Frisk i senaste numret av Kristdemokraten. Mia som lett en arbetsgrupp inom partiet kring ett kommande kulturpolitiskt program tar avstånd från idén om en litteraturkanon och tvivlar på att det överhuvudtaget skulle sporra några elever att ägna sig åt läsning.

"Tillåt mig tvivla. Visst är vårt litterära kulturarv viktigt, men frågan är om elever sporras till mer läsning om de tvingas traggla sig igenom böcker som en expertgrupp valt ut? Är det viktigaste att värna det svenska litteraturarvet eller att stimulera till läsning? Om det är det senare har Tolkien, Rowling och Meyer nog betytt mycket för många barn- och ungdomars introduktion i böckernas värld."

Vem ska vara smakdomare? För mig handlar det om politisk klåfingrighet om de förtroendevalda ska välja pjäserna på teatern, vilka tavlor som ska hängas eller vilken bok som anses lämplig?

Det finns en arena för politiken en annan för profession. Vi gör bäst i att vara kvar på respektive planhalva. Litteraturfrågorna hanteras bäst av litteraturvetarna, men var och en av oss ska självfallet få välja den bok som vi själva föredrar.

Ide´n om en litteraturkanon är inget som jag ställer upp på. Däremot kan det vara kul om man skulle lista olika personers "topp-lista" över litteratur som haft betydelse för deras liv och tankar. En sådan lista kunde säkert inspirera andra till läsning. Men att fatta politiska beslut om detta är att ha ett "von oven"-perspektiv och gör så att de beslut som vanliga människör gör skulle vara felaktiga. Alltså skrota idén om ett litteraturkanon!