Vad kommer vi att minnas från Almedalen 2010?

Årets Almedalen blev större och viktigare än någonsin tidigare. Det verkar som att "alla" är där och försöker att få uppmärksamhet kring sin sak. Själv har jag följt händelserna från en ö i Vänern, men eftersom medierna haft en sådan enorm bevakning så känns det som att man kunnat få en hygglig bild av vad som hänt under veckan.

Några kommentarer:

Fy för FI. Gudrun Schyman försökte att blåsa liv i en fråga och visst fick hon medieutrymme, men hela idén om att bränna 100.000 kr var helt befängd. Bra att Stadsmissionen och Frälsningsarmén reagerat.

Desperata folkpartister? Man måste undra varför folkpartiets ledare Jan Björklund använde Almedalen till att slå in öppna dörrar. Många av de frågor som han lyfte om äldre är kristdemokratiska hjärtefrågor och till stora delar en del av regeringens politik. Jag begriper inte varför nu FP försöker att "ta över" dessa frågor. Samtidigt så är det skönt att veta att FP ställer sig bakom KD-politiken om de äldre. Så något gott var det nog över detta också.

Talen. Alla tal finns att lyssna på Svt-play. Reinfeldt uppträder statsmannalikt och är en bra statsminister. Mona Sahlin är också en god talare, men eftersom hon har en politik som jag inte delar så blir inte talet så imponerande. Känns som att socialdemokrater accepterar att Alliansen har makten. Och det gillar jag i och för sig.

Göran Hägglund. Helt rätt av Göran att så tydligt tala om de äldre. Det är också många unga som bryr sig om äldrepolitiken. De tänker på sina mormor eller farfar. Man ska inte tro att det bara är äldre som bryr sig om dessa frågor. De är en del av familjen och är angelägna välfärdsfrågor.

Littorin. Man kan inte undika att kommentera avhoppet. När jag skriver detta så publicerar Aftonbladet den "verkliga" anledningen till att han hoppade av. Det hela känns mycket märkligt. Ingen ska dömas i förväg, men AB har redan satt en bild på Littorin, som oavsett hans skuld eller inte, kommer att bli det som vi minns av honom. Samtidigt så pågår en annan skandal som handlar om en hög polischef som misstänks för koppleri och brottsliga sexuella handlingar. Känns som att vi behöver en etikens renässans. Frågor kring etik och moral behöver ständigt föras.

Det ska blir intressant att se om en vecka vad Almedalen betytt. Förra året drog Göran Hägglund igång en flera månader lång debatt då han talade om verklighetens folk.