Inblick i talgoxarnas grymma värld

Ett talgoxpar har byggt ett bo i entrén till vårt sommarställe. Idag tyckte att det var dags att knuffa ut de fyra ungarna som med en rejäl duns hamnande på vår altan. Vi fascinerades att få sitta där och se deras första stapplande steg. Det var en lustig syn eftersom ingen av dem kunde gå framåt, utan det var bakåt-växeln som gällde. De fyra backade omkring en lång stund och flaxade med vingarna innan de fann varandra och kurade ihop vid stugkanten. Hela tiden flög föräldrarna fram och tillbaka och matade dem. Då och då började ungarna flaxa med vingarna men vi såg inga försök att lyfta.
Då plötsligt kom en större fågel och attackerade ungarna. Det gick så snabbt och blev ett sådant flaxande att jag inte ens såg vilken sort det var. Antingen en nötskrika eller rent av en hackspett. Man tycker att man borde kunna se arten, men vi skyndade fram för att beskydda de små. Talgoxföräldrarna var i full attack på den större fågeln.

Bilden är på en av de skärrade talgoxungarna som sökte skydd under altanräcket.

Under våren har föräldrarna gjort tusentals flygturer för att mata de små krabaterna. Under de första timmarna utanför boet blev två av ungarna uppätna. De övriga två sökte skydd, men frågan är om de kommer att överleva.

En av våra höjdpunkter vid stugan är alla fåglar. På morgonen är fågelsången fantastisk och det är så spännande att ta del av de olika föräldrarnas iver att ta hand om sina små.

På vedtraven har koltrastarna byggt sitt bo och de fyra ungarna är alldeles tysta då mamman är borta från boet. De sticker upp sina huvuden ur boet och är beredda att få en mumsbit så snart mamman eller pappan är tillbaka.

Stor uppmärksamhet har vi också riktat till sädesärlorna som försöker att vara så diskreta för att inte avslöja var deras bo är. De avvaktar till de tror att vi inte ser dem och raskt flyger de in vid skorsten för att mata de pipande ungarna.

Fågelvärlden är fascinerande men för talgoxarna så blev det en grym debutdag.