Nationaldag och välkomnande av nya medborgare

Idag blir det fest runt om i Sverige då vi firar Nationaldagen. Eller rättare sagt UPPMÄRKSAMMAR Nationaldagen, för några direkta fester är det väl inte. Men festligt blir det på många platser.

Det är fortfarande många som kallar dagen för den svenska flaggans dag, men sedan 1982 har dagen haft status som nationaldag. 2005 var det som dagen blev en helgdag.

I Skövde har vi sedan några år tillbaka infört seden med att hälsa nya medborgare välkomna. Vi har valt att begränsa det till de som fått svenskt medborgarskap det senaste året, men jag har föreslagit att vi skulle ha en ceremoni för alla nyinflyttade.

Många nysvenskar frågor om anledningen till att vi valt den 6 juni och vi brukar ju då anknyta till kröningen av Gustav Vasa 1523 eller grundadet av regeringsformen 1809. Det är i alla fall en viss koppling till datumet.

Som kommunfullmäktiges ordförande har jag idag förmånen att få hälsa nya medborgarna särskilt välkomna. Man önskar att vi skulle få ett klimat där Sverige blir landet där vi lever i gemenskap och harmoni med varandra, oberoende av ursprung.

Bilden på mig och Tord Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande, är från 2009, då det regnade och vi fick genomföra firandet inne i Stadshuset.