På landet - jordbruksministern klädde av de rödgröna

Idag på Framtidsforum, en del av landsbygdsfestivalen, hölls flera intressanta seminarier. Jag lyssnade bland annat på Lars-Åke Magnusson, kristdemokratisk kommunstyrelseordförande i Gnosjö och Björn Eriksson som haft uppdrag att utreda ensamkommande flyktingbarn. Lars-Åke gav en imponerande beskrivning av hur Gnosjö arbetat med integrationsfrågor. Inte underligt att de blivit Årets Integrationskommun två gånger.

Vidare talade infrastrukturminister Åsa Torstensson om regeringens satsningar på kommunikation där även bredband på landsbygden diskuterades.

På seminariet om turism lyssnade jag till Malcolm Bell, som arbetar med hållbar turism och som vi har ett nära samarbete med. Han beskrev EU-kommissionens arbete med indikatorer för hållbar turism. Kristian Åberg, som arbetar för Västsvenska Turistrådet gav en lysande beskrivning av vikten att arbeta med såväl kvalitet som hållbar utveckling. Han leder ett mycket spännande arbete med en kvalitetsmärkning som omfattar hela turistbranschen.

Dagen avslutades med en debatt där ett antal kunniga personer samtalade om villkoren för landsbygden. Det var en höjdardag för Eskil Erlandsson, centerpartistisk jordbruksminister, som lyckades förklara den hotbild som de rödgröna utgör för landsbygden om de får makten. Peter Eriksson, miljöpartiets spåkrör, hade inte mycket att sätta emot jordbruksministern som avlossade det ena argumentet efter det andra och visade tydligt på de konsekvenser som höjd skatt (bensin, diesel, införandet av kilometerskatt, handelsgödsel...) blir som ett slag i ansiktet på den som bor på landsbygden. Men Peter Eriksson menade att de nya skatterna ska gå till satsningar på järnvägen.
- Försök och förklara för mig hur detta hjälper det svenska skogsbruket, dundrade Marit Paulsen i och ironiserade över att MP vill dra järnväg till våra hyggen.

Jag måste säga att Eskil Erlandsson gjorde en väldigt bra insats i debatten. Dessutom var KG Bergström mycket bra som moderator. Lite lagom "elak" men med en oerhörd lyhördhet för att fånga upp följdfrågor.

På Landet fortsätter under heögen med mängder av aktiviteter. 
Tom Andersson

Ja, centerpartiet VILL säkert en massa, men sanningen är att centern i 4 år vid makten inte GJORT mycket för lantbrukarna. Det som Centern har lyckats med är att få gödsel med hög kadmiumhalt billigare. Att centern vill att böndernas mat ska få så höga kadmium halter att det inte längre får ges till barn vill jag inte kalla bra politik.Att centern vill höja bensinpriset MER än de rödgröna är ju inte direkt något som gör det billigare heller…Men centerns retorik kommer bygga på clownnäsor och lögner om miljöpartiet medan de själva förhandlat bort all miljö och landbygds politik i allianssamarbetet.