Rapport från mottagningen för Kronprinsessan och Daniel

Jag har lovat att ge en liten beskrivning från festligheterna idag i Stockholms Stadshus. Det var regeringen som var värd och först in kom Fredrik och Filippa Reinfeldt, som eskorterade Kronprinsessan Victoria, Daniel, Kungen och Drottningen.

De 478 gästerna som representerade Sveriges kommuner, landsting och regioner fick smaka på ett mousserande vin (Aretey från Spanien). För oss som är nykterister eller de som körde bil fanns alternativa drycker förberedda. Under tillställningen bjöds det på snittar. Det lär ha varit fyra olika, men två av dem testade jag.

När man kom in fanns möjlighet att lämna gåvor vid ett särskilt gåvobord. De som önskade skriva en hälsning fick göra det. Jag passade på att tillönska brudparet den finaste önskan som finns, nämlingen Guds välsignelse.

Till tonerna av Svenska Lyxorkestern kom då värdparet, Brudparet och Kungaparet intågande. Det var en mycket stämningsfull entré. Victoria sken som en sol och de blickar som hon gav Daniel hela eftermiddagen kunde enbart tolkas på det sättet att de är verkligen kära i varandra.

Kungabarnens pianolärare, Ingemar Thorell, hade specialkomponerat en brudmarsch som framfördes på ett romantiskt och välklingande sätt. Den skapade en riktig kärleksstämning över tillställningen.

Inledningstalet hölls av vice statsminister, Maud Olofsson, som avslutade talet med att lova att vi ska lämna brudparet i viss fred, åtminstone inte spana efter dem varje dag. Efter att hon fått med gästerna på ett fyrfaldigt hurra så framfördes en fanfar som heter duga. Den var oerhört mäktig och samtidigt lite gladlynt och humoristisk. Tänk vilka känslor duktiga musiker kan framföra.

Sedan övergick tillställningen i en lång, lång "skaka-hand"-tillställning. Uppradade i den berömda trappan (visst var det en röd matta där) stod Fredrik och Filippa Reinfeldt, Kronprinsessan Victoria, Daniel Wrestling (som idag titulerade herr, lär väl bli en ny titel imorgon), Kungen och Drottningen.

Jag hade räknat med att vi bara snabbt skulle passera, men det blev tid för lite samtal. Jag framförde en särskild hälsning från en ung tjej i Skövde, Rebecka, som hade bett mig om att hälsa från henne till kronprinsessan. Till Daniel passade jag på att berätta att Skövde är en bra mötesplats och att jag gärna skulle vilja bjuda honom (gärna Kronprinsessan också) på lunch framöver. Till kungen och drottningen framförde jag att de skulle verkligen känna sig som stolta föräldrar denna dag.

Tord Gustafsson kom efter mig och framförde också hälsningar från Skövde kommun. Han fick också möjlighet att berätta om den gåva som kommunerna i Västergötland samlat in och som går till Västergötlands Handikappidrottsförbund. Kronprinsessan såg riktigt rörd ut då han berättade detta. Hon verkade mycket tacksam över denna kommunala gåva från kommunerna i hertigdömet.

Under hela tillställningen så verkade Victoria sprudlande glad. Flera gånger under musiktillfällena så tog Daniel hennes hand och de verkade både njuta av stunden och varandra.

Runt hela området var det mängder av poliser och de hade också tagit med sig röntgenutrustning och det kändes nästan som då man checkar in på en flygplats innan man kom in i Stadshuset. Poliserna som fanns utmed huset var utmärkta "turistguider" och både hälsade besökarna välkomna och visade på rätt väg.
Det blev lite sordi över tillställningen då Victoria och Daniel lämnade festligheterna för då hade regnet kommit och det var många förväntansfulla människor utanför byggnaden som bara fick en väldigt kort blick av dem då de skyndade in i den väntande bilen.

Det lär ha varit 233 kommuner representerade på mottagningen.

Bilder och reportage på Expressen,