Goda chanser att bebisarna blir 100 år

Den vetenskapliga tidskriften Nature ägnar ett temanummer åt åldrande (ageing). Det som förr verkade vara rena fantasierna ser ut att kunna bli verklighet, åtminstone så ökar människans livslängd. Forskarna menar att för varje årtionde sedan mitten på 1800-talet har vår livslängd ökat med två och ett halvt år. Därför kan vi utgå från att många av dagens nyfödda kommer att få uppleva sin 100-års-dag.
Men åldrandet sker också senare i livet. Detta kan leda till att fler arbetar längre, men kanske inte så mycket som man gjort tidigare i livet. För mig som politiker är det vanligt att kollegorna är över 70 år. De bidrar med en enorm livserfarenhet och kunskap. Samtidigt finns det ungdomar med som har vitalitet och kraft. Tillsammans skapar vi team som berör. Det är oroande att höra att man är för gammal då man passerat 55.
Samtidigt som vi får räkna med att allt fler kommer att leva 30-40 efter pension, så ställer det oerhörda krav på våra penssionssystem. Demografin ser ut som en berg-och-dal-bana och det kommer att ställas oerhörda krav på de som är i produktion att försörja de som lämnat arbetslivet. Därför är hela pensionsfrågan så angelägen att följa.

Aftonbladet

Anonym

Bra du tänker långsiktigt ang. pensionssystemet. Men kan läcka ut med den häpnandsväckade uppgiften att vi troligen inte blir så gamla, inte heller våra barn. För all skit vår mat innehåller, (gifter) för kroppen sliter mer på den. Även om man kan änska att medel för förlängd hållbarhet även skulle resultera i att vi själva håller längre så är det inte som så ;)