Hur ska vi kunna mätta alla munnar?

Hunger är något fruktansvärt. Och ändå värre är att antalet människor som lider av hunger ökar enormt. FN:s livsmedelsorgan, Food and Agriculturar organization of the United Nations. (FAO), räknar med att skaran hungriga människor ökade med mer än 100 miljoner under 2009. Man räknar med att 1 miljard människor är hungriga.

Ska vi mätta dessa munnar måste vi få ett globalt jordbruk som fungerar.

Några av Kristdemokraternas riksdagsledamöter har skrivit en rapport om Framtidens Jordbruk som är väl värd att läsa. Den finns att ladda ned på kristdemokraternas sajt.


Holger Gustafsson, skaraborgs representant i riksdagen, berättade om rapporten i lördags på vårstämman i Götene.

Rapporten handlar om jordbrukspolitik. Det är ett angeläget politikområde och Kristdemokraterna har under många år stått på bondens sida och kämpat för den gröna näringen. Samtidigt så finns det en annan aspekt som jag tycker är viktig, nämligen konsumenten och dennes makt. Det är bra att politiken sätter upp mål om t ex 25% av maten ska vara ekologisk. Men det är ju inte politikerna som avgör denna fråga. Det är ju konsumenterna. Om vi kunde få igång en stark konsumentrörelse som krävde rättvisemärkt och ekologiskt så skulle det åstadkomma oerhört mycket mer än vad politiken kan göra.

Självklart tycker jag att jordbrukspolitiken ska utvecklas, men det är ändå så att konsumenten har makten.