Ja till Obamas sjukvårdsreform

I natt klubbade  representanthuset igenom förslaget om en sjukvårdsreform som erbjuds till alla amerikaner. Detta är en oerhört stor, och kontroversiell, fråga i USA och några har liknat kallat den "domedagsreform" och menat att nu går USA under. Andra har höjt den till de stora reformerna och jämför den med konstitutionen 1776 eller medborgarrättsreformen 1964.

Många i Sverige inser nog inte "sprängkraften" i frågan. Kanske inte ens är medvetna om hur det amerikanska sjukvårdssystemet idag fungerar.

När min svärfar, boende i USA, kände en oerhörd smärta i bröstkorgen och var nära på medvetslös lyckades han ringa sjukhuset och begära en ambulans: Första frågan: Var är du försäkrad? Eftersom han hade "fel" försäkring nekades han att komma till sjukhuset. Tack vare att han bodde i "hjärtstaden" Seattle räddades han till livet.

Den som står utanför nuvarande sjukförsäkringssystem i USA lever i ett oerhört utanförskap. Även om Mecicare gör en instats för de äldre så är det himmelsvida skillnader med Sverige. Vi är ju överens om att ha ett offentligt och solidariskt finansierat sjukvårdssystem för våra medborgare.

Det som är självklart för oss i Sverige är en dröm för många andra. Samtidigt så får vi inte ta något för givet. Vår syn på demokrati måste dagligen erövras. Våra friheter och rättigheter måste ständigt värnas. Det är stor risk för att det kommer in nya partier på den politiska arenan som har en människosyn som är oförenlig med den som nu finns i de partier som representeras i den svenska riksdagen.

Aftonbladet, DN, SvD, GP, Dagen