Kulturturismen lockar miljoner besökare

Att göra genuina upplevelser lockar miljoner besökare till de destinationer i Europa som valt att satsa på kulturturism. Idag har Reväst, tillsammans med Västra Götalandsregionen, anordnat ett internationellt seminarium där flera olika företrädare från olika områden i Europa berättat om hur de arbetar med kulturturism.

Presentationer från Toscana, Katalonien, finska Turku, Cornwall och Wales speglade olika sätt att ta emot turister och erbjuda genuina och hållbara upplevelser.

Västra Götandsregionen har valt att engagera sig i några internationella nätverk som sysslar med kulturturism. ECTN är ett sådant och NecsTour ett annat. Lars Nordström, som är ordförande i Kulturnämnden (jag är vice ordförande) leder flera nätverk och har varit med och startat Reväst.

Flera av talarna berättade om vikten av att lokalbefolkningen driver utvecklingen. Ett besök i ett område måste uppfattas som äkta och om lokalbefolkningen inte aktivt deltar så finns inte förutsättningarna att utveckla näringen. Många av resenärerna vill möta kulturen och det görs bäst genom att möter och delar gemenskapen med människorna på plats.

Kvällen avslutade vi på Maritiman i Göteborg - världens största flytande fartygsmuseum. Här är jag på väg ner i ubåten Nordkaparen. Ombord fick vi bland annat en mycket god guidning och fick också testa hur en sjunkbomb känns ombord på en ubåt.

Från den övre kommandobryggan på jagaren Småland kunde vi visa våra utländska gäster Göteborg och berätta stadens historia genom att peka ut en rad byggnader som beskriver utvecklingen på ett intressant sätt.

Att möta internationella vänner berikar. Vi har mycket att lära och förhoppningsvis också en del att ge.