Bra Biskop Brunne!

När kyrkans företrädare talar klartext fixar inte Sverigedemokraterna ens att vara kvar i rummet. Det blev oerhört uppmärksammat att i samband med gudstjänsten inför riksmötets öppnande så marscherade riksdagsledamöterna för SD ut ur kyrkan.

Vad var det då som biskop Eva Brunne sa:

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

(Du kan läsa hela predikan här)

I en demokrati råder olika friheter. Det är en rättighet att fritt få framföra sina åsikter. Men det är också en värdig respekt att lyssna till någon annans åsikter. Redan vid första dagen visade SD att de inte ens är beredda att lyssna till andras åsikter. Då de förstod att biskopen stod upp för människovärdet och betonade alla människors lika värde kunde de inte ens sitta kvar och lyssna. Snacka om att slå dövörat till.

Det var inte bara ett barnsligt och omoget beteende, det visade tydligt på oförmåga att lyssna till andras åsikter. Eller kanske att de inte överhuvudtaget är intresserade att finnas med i ett samtal.

Roger Svensson

Sen när är en predikan ett ”samtal”? Det här skulle vara en opolitisk ceremoni och att då börja kritisera ett av de närvarande partierna är ungefär som att en värd i ett middagstal står och förolämpar en av gästerna. Av talet framgår ju tydligt att biskopen stöder protestdemonstrationerna mot Sd dagen innan. Hade hon på samma sätt börjat prata om ”solidaritet och rättvisa” och hyllat en demonstration anordnad av socialdemokraterna och LO mot Alliansen sjuförsäkringspolitik så hade ju ingen blivit förvånad om Alliansens representanter tagit illa upp. Men med samma bisarra logik som i fallet med Sd skulle man då se det som att Alliansens representanter tog illa upp bara för att det pratades om ”solidaritet och rättvisa”!

JohannaV

Biskop Brunne stod inte upp för människovärdet. Hon ingår i det drev som inte missar ett tillfälle till att mobba sverigedemokrater. Inte med argument utan med våld och hot om våld.I predikan hyllade hon just den anti-SD demonstration som öppet hyllar och deltar i våldsaktioner mot sverigedemokratiska sympatisörer och förespråkare. Du vet mycket väl att det var det som SD reagerade mot. Det och inget annat.En kristen bör inte bära falskt vittnesbörd mot sin nästa. Fast en sverigedemokrat kanske inte räknas som en nästa, Brännberg?Läs även människorättsorganisationen Human Rights Service: http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=56&tekstid=4210