Ny fakta kring RUT

Det är många som går omkring med "RUT-knappar". Det är ett sätt att säga RÖR INTE RUT. Det innebär att man vill ha kvar avdragen för hushållsnära tjänster.

Nedan är ett meddelande från Almega. Väl värt att läsa.

Dagsfärska fakta om RUT

Flera tusen arbetstillfällen hotas om skattereduktionen för hushållsnära tjänster avskaffas. För de som jobbar i branschen kan det betyda att de får gå tillbaka till arbetslöshet. För staten kan det bli en kännbar förlust i flera avseenden, inte minst rent ekonomiskt. 

Hemservicebranschen består idag av närmare 11 000 anställda. 3 av 4 av de som arbetar i branschen kom från tidigare arbetslöshet. Enligt Skatteverket ansökte över 11 000 företag om skattereduktion under det senaste året. Över 20 000 nya unika kunder tillkommer varje månad och det köps hushållsnära tjänster för över 200 miljoner kronor per månad.

Köparna av tjänsterna finns inom alla typer av segment. Senaste trenden är att andelen som köper tjänsterna boende i singelhushåll, hyresrätter, äldre personer samt låginkomsttagare ökar. 

Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att samhället tjänar närmare 240 000 kr för varje person som går från arbetslöshet till arbete i vår bransch. Konjunkturinstitutet gör bedömningen att vid 10 000 anställda i branschen är systemet kostnadsneutralt för staten.

Enligt Almega Hemserviceföretagen senaste branschundersökning är konsekvenserna tydliga vid ett borttagande av nuvarande skattereduktion.

Källa: Almega, Riksdagens utredningstjänst, Skatteverket, SCB samt undersökningar genomförda av Demoskop och United Minds.