Spännande med rösträkningen

Först - ett stort tack till alla er som kryssat mig i kommunfullmäktigevalet. I den valkrets där jag bor fick jag 30,8 % av kryssen. Det är ett stort förtroende. Tyvärr så lyckades ju inte kristdemokraterna i Skövde att få behålla sina mandat utan vi reducerades med ett mandat och kommer framöver att få tre ledamöter. Det är en spännande väntat på att sista kollen ska göras innan personerna blir utsedda.

Personkryssen verkar ha ökat. Samtidigt får vi konstatera att de flesta väljare inte kryssar någon. De tänker förmodligen att de anser att partiets nomineringar, dvs listan, ska gälla. Därför räcker det med att en minoritet av partiets väljare kryssar en enskild kandidat. Visserligen är 8% i riksdagsvalet många röster, men uppenbarligen så är de nåbara. Det innebör också att om en enskild kandidat har ett stort förtroende bland väljarna så kan denne väljas in.

Nu finns det också en baksida med kryssen. Det blir inte som partierna vill, men uttrycker vad väljarna vill. Om dessa inte överensstämmer så måste man ställa frågan: Är vi inte i takt med våra väljare?

Om ett parti anser att man behöver en rejäl förnyelse men har en grupp väljare som inte vill detta, kan de, genom att personkryssa sin kandidat, blockera en förändring inom partierna. Kanske inte helt stoppa den, men i alla fall så blir det halt i processen.

Det finns allt plus och minus med allt som vi gör. Jag uppfattar det ändå så att plus-listan dominerar då det gäller möjligheten att personkryssa.