Starka reaktioner på Nossebro marknad

Valrörelsen pågår för fullt och idag var vi på Nossebro marknad. Det är verkligen spännande att få möta väljarna och lyssna till deras berättelser. I princip har vi mött tre grupper av väljare:

1. De som ska rösta på kristdemokraterna
Detta är alltid en angelägen grupp att träffa. Dessutom blir man så inspirerad att höra det starka stöd som vårt parti har. Särskilt när det bara handlar om regionvalet är det många som känner att hälso- och sjukvården lyfts fram. Det är alltid svårt att uppskatta hur många som stöttar oss, men det känns som att vi seglar i medvind. Det blir några intensiva röstjagarveckor under maj månad.

2. De som inte ska rösta alls
Denna grupp bekymrar mig. Uppskattningsvis sa en tredjedel av de som jag mötte idag att de inte ska rösta. Det var många olika argument men i huvudsak sa de att de har redan röstat och inte gjort något fel. Felet har begätts av andra och därför kommer de inte medverka på något sätt. Flera var uppriktigt sagt arga för att det är ett omval. Det märktes också att Sören Holmbergs uttalanden om nyvalet fått genomslag.

3. De som ska rösta men på ett annat parti än kristdemokraterna
Tyvärr är det många väljare som är rätt oförskämda mot oss som valarbetar. De vräker ur sig alla möjliga saker och ibland blir det verbala attacker. Jag förstår att en del har blivit besvikna på alliansens politik, men för den skull behöver man inte vara otrevlig. Troligtvis känner sig en del människor påhoppade då en hurtig valarbetare kommer fram och vill lämna material och kanske är det därför de fräser till och säger att de inte vill ha något material.
En del talar om vilka partier de ska rösta på. Om man skulle gissa på valutslaget från besökarna på Nossebro marknad så skulle tre partier väljas in, kanske fyra. De flesta som jag talat med är socialdemokrater och de verkar ha ett starkt stöd bland marknadsfolket. Debatten kring problemen med sjukförsäkringen verkar ha gynnat socialdemokraterna. Deras anhängare passar på och talar om för oss att vi har misslyckats med uppgiften att refomerna försäkringen. Därför kändes det bra att kunna del ut vår kampanjtidning där Emma Henriksson reder ut begreppen. Jag blir däremot djupt bekymrad över det stöd som sverigedemokraterna verkar ha på Vars-slätten. Några använde uttrycket "det enda parti man kan rösta på" och uttalade sig kraftfullt mot invandringen. Det fjärde partiet som nämndes var folkpartiet. Det var en ung kille som sa att han höll på folkpartiet men samtidigt gjorde han en slags nazi-hälsning så jag är inte säker på att han hade riktig koll på politiken.
Slutsatsen efter en dag på Nossebro marknad var att besökarna ska rösta på kristdemokraterna, socialdemokraterna och sverigedemokraterna. De övriga partierna var det ingen som nämnde att de skulle rösta på.
Det blir spännande att se på valnatten hur det går.