Unga tror på familjen

En ny trend är på gång bland de unga. Farval till singelliv och välkommen till vovve, villa och volvo. Åtminstone om man läser tidningen Kupé som finns ombord på SJs tåg. De har en intressant artikel om de nya trenderna som visar att många unga vänder tillbaka till familjen som basen i livet. Thomas Fûrth, en av Sveriges trendexperter, nu verksam på Kairos Future, menar:
- 90-talisterna har en mörk syn på samhällets framtid och ser höga odds vad gäller att det ska bli bättre. Då blir den lilla världen en försvars- och överlevnadsstrategi. Man satsar på den egna nära framtiden, det stora världen tror man sig inte kunna påverka.

Det är en intressant trend. Som kristdemokrat argumenterar jag ständigt för att man bygger samhället genom familjen. Den lilla och nära gemenskapen är grunden. I familjen lär vi oss solidaritet och omsorg. Om små barn får växa upp i kärleksfulla relationer där man bryr sig om varandra är det något man tar med sig i livet. Men kanske är det också tvärtom. Många av de som idag är i åldrar för att bilda familj minns stress och jäkt för att hinna till dagis och såg sina föräldrar ha svårt för att få livspusslet att fungera. Därför väljer de idag en annan livsstil. De satsar på sina barn och ser till att familjerna får tid tillsammans.

När jag läser sådana här artiklar som i Kupé stärks jag i min övertygelse att kristdemokraternas politik ligger rätt i tiden.