Sänkt moms på restauranger skapar fler jobb

Nu rör det på sig i momsfrågan. Denna gång handlar det om restaurangmomsen. Moderaterna har svängt och nu ser det ut som att det kan komma ett förslag. För oss som är engagerade i besöksnäringen har vi ofta pekat på detta som ett viktigt skäl till att främja besöksnäringen. Alla restauranger är dimensionerade för fullsatt. Alla har möjlighet att driva sin restaurang så man klarar av att det är gott om folk. All teknik i köken är planerade för full produktion. Samtidigt är det många som konstaterar att stolarna står tomma.
Om priset blir lägre kommer fler att gå ut och äta. Fler som äter ökar omsättningen och leder till att fler får jobb. Vi vet att många av dem som har sitt första jobb har fått det inom besöksnäringen, ofta på restauranger. Nyligen var jag i Norge och hörde att man i Oslo och dess närhet kan förvänta sig att bli betjänad av unga svenskar på restaurangen.
En halverad moms kan innebära att ungdomar lättare kommer in på arbetsmarknaden och får sitt jobb. I Norge är de väldigt uppskattade.
Det är många svenskar som aldrig går ut och äter. Detta skapar också en bild för våra besökare att det inte ingår i vår kultur. Det sprids till och med myter om att vi saknar restauranger och en del turister ser därför till att de har med sig all mat de behöver under sin vistelse. En annan bild är att det är väldigt dyrt att gå ut och äta. Sänkt moms kan bidra till att priserna pressas.
Jag hoppas att ett förslag om sänkt restaurangmoms kommer snart. Samtidigt så påpekar vi kristdemokrater att om det finns reformutrymme så står pensionärerna på tur.

Aftonbladet, DN, SvD