Båtturismen är på gång

Efter några tuffa år verkar nu båtbranschen komma igen. Idag arrangerades Kustkonferensen på Svenska Mässan i Göteborg. Det var den femte konferensen och det är tydligt att båtturismen växer. Transportstyrelsen presenterade ett axplock ur Båtlivsundersökningen 2010 och kunde konstatera att det finns totalt 881 000 båtar i Sverige och att det är 695 000 hushåll som äger en eller flera båtar.

Kustkonferensen var inspirerande och utmanande och det kändes skönt att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd talade om turismen som en av landets basnäringar. För tio år sedan då jag började engagera mig i turistfrågor så var det ingen minister som ens nämnde om turism. Nu finns den bland skogs-, bil- och elektronikindustrin.

Konferensen avslutades av Boris Lennerhov, VD på Gekås Ullared, som beskrev detta märkliga besöksmål. Hur de kan sälja för fyra miljader kronor på ett år verkar obegripligt, men tydligen har de träffat rätt.

Kustkonferensen arrangeras under Båtmässan som är något av ett eldorado för båtfolket. Allt tyder på att fritidsbåtslivet växer och att att allt fler söker sig ut i naturen för att göra genuina upplevelser. Där har Sverige mycket att erbjuda.