Revanschsugen partiledare äntrade scenen

Göran Hägglund höll idag ett av sina viktigaste tal. Efter valnederlaget i september samlades nu närmare 1000 kristdemokrater med kommunala och regionala uppdrag i Norrköping. Media har debatterat Hägglunds framtid som partiledare men det rådde ingen tvekan bland deltagarna att han har ett oerhört starkt stöd. Applåderna rungade friskt.

Talet var inspirerande och innehöll mycket av en ideologisk grundplatta där partiets värderingar tydligt lyftes fram. Hela talet andades revanschlust och det är tydligt att Hägglund vill vara med och vinna nästa val. Det råder ingen tvekan om att han uppträder som en ledare och idag förmådde han att samla partiet och lägga an en viktig färdriktning för politikens framtida utformande.


På kommun- och landstingsdagarna är det många seminarier. Jag lyssnade först till partiets framtidsgrupp under ledning av Michael Anefur som presenterade sin valanalys och svarade på frågor. Under några veckor framöver kommer partiledningen att resa runt i landet och lyssna in synpunkter. Sedan kommer en plattform för politikutvecklingen att tas upp vid rikstinget i sommar som denna gång ska hållas i Umeå.

Dagens andra seminiarium var med Alf Svensson och Lars O Molin. Alf är suverän som talade. Ämnet handlade om FN:s milleniemål och projektet med milleniekommuner. Han talade så man blev tårögd om vikten av att arbeta med de globala utvecklingsfrågorna därför att människovärdet driver oss. Att kunna rädda en människa var hans tes och menade att allt solidaritetsarbete handlar om människan och hennes värde. Det är inte många som kan tala och fängsla en publik på det sätt som han gör.

Ikväll kommer det att bli mer lättsamt med mat och underhållning.

I morgon kommer bland annat David Lega att tala och jag ska medverka på ett seminarium om ledarskapsfrågor.

Läs mer i DN