S-topp vill styra Aftonbladets journalister

Man kan läsa många märkliga artiklar. Att det finns en koppling mellan Aftonbladet och S är väl ingen nyhet, men dagens krav från en ledare inom Socialdemokraterna att Aftonbladet ska skriva mer positiva artiklar om S måste kommenteras.

Hans Hoff, riksdagsledamot för S, är inte vilken socialdemokrat som helst. Han tillhör den absoluta partitoppen genom sitt uppdrag som ledamot av partistyrelsen.

Hans artikel i Aftonbladet är bra på ett sätt. Han visar öppet att S anser att de styr tidningens journalister och till och med ledarna. Det verkar inte som att han överhuvudtaget förstått vad journalistik handlar om. Intrycket att Aftonbladets ledarskribenter går i partiets ledband kommer säkert att föranleda många diskussioner framöver.

Artikeln handlar delvis om Karin Petterssons roll i samband med sitt uppdrag som partiets kommunikationschef under valet. Detta uppdrag har hon lämnat och arbetar nu åter på tidningen. Hans Hoff antyder att Karin Pettersson och andra ledarskribenter tar order av partiledningen. Detta visar inte bara på okunskap utan också på den maktfaktor som socialdemokraternas företrädare tror sig stå för.

Karin Pettersson svarar direkt i tidningen på det enda tänkbara sätt: Hon tar inga order av politiker i sitt yrkesutövande.

Samtidigt får vi som tillhör Alliansen stöd för det som vi kritiserat, nämligen att banden mellan S och Aftonbladet är tajta. Om till och med en partistyrelseledamot skriver att det bör vara mer positiva texter om socialdemokratiska processer så kan det väl inte tolkas på annat sätt än att vi ska förstå att egentligen är det S-politikerna som bestämmer ledarens innehåll.

Nu gäller det för Aftonbladet att bevisa att detta inte är sant.

Så här skriver Hoff: "Aftonbladets ledarredaktion borde enligt min mening på ett positivt sätt delta i samtalet om vem som är rätt kvinna eller man att leda Socialdemokraterna - inte fortsätta sin negativa artiklar om olika personer."

Granskande journalistik är tydligen inte tillåtet...