Foton är inga sanningsvittnen

Det fanns en tid då man litade på att ett fotografi var sant. Det som visades på bilden var en ögonblicksbild från en viss händelse. Retuschering kunde förekomma och då ofta genom att man helt enkelt tog bort en viss person eller föremål från ett foto. Med den digitala tekniken har alla förändringar blivit väldigt sofistikerade och det är svårt att upptäcka en manipulerad bild.
Därför är det ingen chock, men ända stor tragik, att en av landets mest kända naturfotografer har uppenbarligen skapat bilder som inte är sanna, men som ger intryck av att vara äkta. Att han dessutom tagit emot utmärkelser för bilderna är ändå mer upprörande och måste betraktas som ett grovt övertramp. Förmodligen finns det personliga drivkrafter bakom agerandet som gjort att han "tvingat" sig själv att göra detta, men det finns inga försvarstal. Nu gäller det bara att be om förlåtelse för det inträffade.
Att ge sken av att vara ett sanningsvittne, men i själva verket vara en lurendrejare, bidrar enbart till omvärldens olust och förakt. Det är så lätt att vi går på en bild som sann, men det nu avslöjade agerandet tyder på att vi behöver fundera flera gånger innan vi säger att ett foto är ett bevis.

DN