Plus och minus med att vara med i regeringen

De senaste dagarna har det varit mycket negativt i tidningarna om Kristdemokraterna och främst kring våra statsråd. Som medlemmar i partiet är vi mycket stolta över våra duktiga företrädare i regeringen (Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall). De gör ett gott jobb och har stort inflytande. Men samtidigt måste vi konstatera att det är en balansgång att vara fyra partier i samverkan. Alla beslut som tas i regeringen är förankrade i de fyra partierna och det är ministrarnas uppgift att försvara regeringens beslut. Men när fyra ska rösta så är det ibland svårt att vara minst. Det är inte alla beslut som gillas av oss kristdemokrater men de accepteras. Hade vi haft ett större inflytande hade många beslut blivit annorlunda. Den senaste tiden så har flera "obekväma" beslut tagits i regeringen. När vi gjort listan över "plus och minus" har vi kommit fram till att kristdemokraterna påverkar mest genom att vara med i regeringen, inte genom att stå vid sidan och ropa. Det är tufft att vara regering och särskilt i kris sätts det stora utmaningar på ledarskapet.
Någon beskrev att Göran Hägglund framstår som David då han mötte Goliat. Kanske är det en väldigt bra bild. Tyvärr trodde någon den som framförde det att den lille inte har någon chans mot den store och väldige.  Jag har läst hela berättelsen och vet vem som vann. Kanske Göran är vår nye David?
Karl Stenli

Att kompromissa när man sitter i regeringen är essential men hur mycket av sin "själ" är man beredd att sälja för att få vara med i Alliansen? KD har ju i princip sålt ut allt och lär bli överkörda i alla HBT-frågor framöver. Det enda man kunde vinna väljare på var bensin-, pensions-, och fosterhemsfrågorna. Vad finns då kvar av KD?Att framstå som det enda sociala partiet i Alliansen var er enda chans men Reinfeldt och Moderaterna körde över er. KD skulle tjäna mer på att stå utanför Alliansen än att vara med den. Stödröster är knappast någon garanti för fortsatt existens.