Stoppa kommentarer - synd men nödvändigt

Vi ska värna yttrandefriheten. Det ska vara högt i tak och åsikter ska få förmedlas. Detta är ett grundvärde som vi är överens om. Samtidigt måste det finnas vissa inskränkingar i yttrandefriheten. Förtal och hets ska inte få förekomma. Detta är vi i allmänhet helt överens om.
I samband med den hemska massakern i Norge fick fler upp ögonen för de hatiska kommentarer som förekommit på tidningarnas digitiala editioner. Nu har det gått så långt att ansvariga publicister ansett att de inte längre kan vara härolder för sådana åsikter som de själva helt tar avstånd från. Därför har kommentarsfunktionerna upphört.
En av de ansvarstagande publicisterna är Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Han argumentar i en artikel på ett mycket bra sätt för det ansvar han har och faktiskt också visat genom att stänga fälten på aftonbladet.se. Däremot uppmuntrar han till debatt och den tryckta versionen kommer även framöver att ha insändare. Hans inlägg är väl värt att läsas.
De flesta som vill debattera på nätet håller sig inom givna spelregler, men några gör övertramp. Tyvärr har de blivit allt fler. Jag tycker det är synd att många tidningar reducerat möjligheterna till kommentarer, men får också inse att det är nödvändigt. Vi behöver få igång en diskussion om moral och etik på mängder av områden.