Stoppa kommentarer - synd men nödvändigt

Vi ska värna yttrandefriheten. Det ska vara högt i tak och åsikter ska få förmedlas. Detta är ett grundvärde som vi är överens om. Samtidigt måste det finnas vissa inskränkingar i yttrandefriheten. Förtal och hets ska inte få förekomma. Detta är vi i allmänhet helt överens om.
I samband med den hemska massakern i Norge fick fler upp ögonen för de hatiska kommentarer som förekommit på tidningarnas digitiala editioner. Nu har det gått så långt att ansvariga publicister ansett att de inte längre kan vara härolder för sådana åsikter som de själva helt tar avstånd från. Därför har kommentarsfunktionerna upphört.
En av de ansvarstagande publicisterna är Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Han argumentar i en artikel på ett mycket bra sätt för det ansvar han har och faktiskt också visat genom att stänga fälten på aftonbladet.se. Däremot uppmuntrar han till debatt och den tryckta versionen kommer även framöver att ha insändare. Hans inlägg är väl värt att läsas.
De flesta som vill debattera på nätet håller sig inom givna spelregler, men några gör övertramp. Tyvärr har de blivit allt fler. Jag tycker det är synd att många tidningar reducerat möjligheterna till kommentarer, men får också inse att det är nödvändigt. Vi behöver få igång en diskussion om moral och etik på mängder av områden.
Illwill

"En av de ansvarstagande publicisterna är Aftonbladets chefredaktör Jan Helin."DET var en mening jag faktiskt aldrig förväntade mig att läsa. Lite absurt att du inte var sarkastisk, men då du är kristen så är väl logik och tänkande inte riktigt din grej, trots allt...Jan Helin ljuger i sin text, han ljuger/hycklar alltid annars (han påstår att han "gillar olika", men han jobbar på en av de etniskt mest homogena arbetsplatserna i Sverige och han bor på en av de etniskt mest homogena platserna i Sverige).I hans text kan man hitta "...säga att ­muslimer är det största hotet mot ­Sverige ­sedan andra världskriget ligger en avgrund", något som man alltså ska tro att Jimmie Åkesson sagt/skrivit...men han sa/skrev aldrig det, AFTONBLADET skrev det. Jan Helin och övriga hatspridare ser ingen skillnad på islam och muslimer, men det gör t.ex Sverigedemokraterna och tänkande människor (läs: de som inte blint följer någon "tro"...vare sig "tron" är kristendom, islam eller mångkultur).Att blunda för alla enorma problem som Sverige numera har pga massinvandring från MENA-länderna är oansvarigt. Att se problemen och vilja diskutera dem är INTE rasism, oavsett vad 7-klöverns media och politiker tror.