En president i tårar

Empati är en god egenskap. När man ständigt fattar svåra beslut är det risk att man uppfattas som känslokall och ger intrycket av att man inte bryr sig. Många företagsledare verkar obarmhärtiga när de meddelar att de sparkar sina anställda.
Därför är det ovanligt att ledare visar känslor. President Barack Obama gjorde det igår då han beklagade den fruktansvärda massakern i Newtown, Connecticut.

"We've endured too many of these tragedies in the past few years, and each time I learn the news, I react the not as a president but as anybody would, as a parent. And that was especially true today. I know there's not a parent in America who doesn't feel the same overwhelming grief that I do." (Obamas TV-tal 14 dec)

Ledare är människor och har också rätt att visa det. Trots tragedin och det fruktansvärda som den för med sig så är det en styrka att en nation sörjer tillsammans. De föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, vänner och skolkamrater kommer att bära med sig dessa minnen och saknad resten av sina liv. Det är i nöd som man behöver sina vänner som mest och ett land i kris behöver ett starkt ledarskap. Men styrka kan också vara att man visar att man är mänsklig.