Trafikolyckor och energibrist

Idag har jag kört bil och konstaterat att väder, eller snarare oväder, har väldigt lokala förhållanden. Delvis var det en gnistrande snödag där den gula solen flödade från en blå himmel. Stundtals var det snöigt och ingen sikt alls. Ett antal trafikolyckor har inträffat och vägar spärrats av. Tydligen är det liknande över hela landet.

När termometern rasar så inser vi hur sårbart vårt samhälle är. En långtradare hade lagt sig på sidan och bärgningen innebar att en väg fick stängas av. Jag lyckades finna en alternativ väg och tog mig hem, men de som satt fast i köer är väldigt utsatta. Nu gäller det nog att ha med sig extra kläder, filtar och dryck om man tar bilen.

Jag lyssnade också på radion där det påtalades att ett antal reservkraftverk dragits igång eftersom fyra reaktorer står stilla just nu. Vi förbrukar väldigt mycket energi i Sverige idag på grund av kylan och vi inser hur sårbart allting är och vilka små reserver vi har.

Att vi måste ställa om vårt samhälle framstår som nödvändigt för allt fler. Vår beredskap är mycket begränsad och därför blir vi väldigt sårbara när något oväntad inträffar. Nu är kanske inte vintern och kylan direkt oväntade, men det verkar ändå på något sätt att vi ställer frågan: "Vadå, snöar det i år också?"