Ska man få dricka sprit på jobbet?

Sveriges Radio, P4, har i olika sammanhang granskat alkoholkonsumtionen bland offentliga företrädare. Det blev rejält uppmärksammat när det visade sig att det förekom alkohol i samband med West Swedens styrelsemöten. Nu handlar det om sprit vid Högskolans tillställningar. Radio Skaraborg uppmärksammar detta idag. Frågan om alkoholens plats vid festliga tillställningar är en av våra svåraste frågor att samtala kring. För en del är det helt otänkbart att äta en festmåltid utan alkohol, för andra av oss är det en självklarhet att aldrig dricka alkohol.
Frågan om alkohol delar oss i olika läger. Vi som är nykterister har konsekvent sagt nej till alkohol, men samtidigt blir det "ett väldigt tjat" kring om man ska dricka eller inte. Om jag säger nej tack på grund av att jag kör bil så uppstår inga diskussioner, men om det framkommer att jag avstår på grund av en nykterhetssyn så uppstår väldigt ofta diskussioner.
Jag har varit med under rätt många år i politiken och är i stort sett nöjd med hanteringen av alkohol. Det är brukligt att man blir bjuden på ett glas vin i samband med en middag, men sprit förekommer aldrig. Om man därutöver vill dricka fler glas betalar man själv för det. I regionen är det kutym att man alltid betalar sin egen alkohol vid alla interna representationstillfällen. Det är en bra regel och fungerar väl. Vid extern representation ingår ett glas vin vid en middag eller annan bjudning.
Samtidigt så är det min önskan att vi politiker skulle avstå från all förtäring av alkohol eftersom det ju faktiskt är en del av vårt uppdrag. Vi accepterar inte att man dricker sprit på jobbet och därför blir det problematiskt när förtroendevalda eller offentliga tjänstemän konsumerar alkohol i samband med förrättningar.
Vi behöver fortsätta denna viktiga diskussion, men tyvärr så är det få som vill samtala om det. Det finns ofta en tyst överenskommelse om att det är OK. Som nykterist måste jag säga att det inte är OK. Vi vet att alkohol påverkar vår bedömningsförmåga och vi behöver alla vara skärpta på jobbet.