Betydelsen av vårt språk

I dag har jag en debattartikel om vikten av ett värdigt språk som jag hoppas kommer att leda till reaktioner. Jag har försökt att uttrycka min syn på vikten av ett gott språk. Det är risk då man nämner något speciellt, men jag sticker ut hakan och använder Melodifestivalen som ett exempel. Det var en hel del svordomar i ett program som många barn såg på. Som jag ser det var det helt onödigt och ledde bara till irritation. Ett public service-företag borde inte ha med det i manuset för programledarna och dessutom göra "en grej av det".Jag tycker att det inte är värdigt och vill gärna dra igång en debatt om vikten av ett vårdat språk.
Nu hoppas jag på reaktioner.
 
Läs artikeln i sin helhet. Den var publicerade i Skaraborgs Allehanda och Dagen.
Eilert

Du skall få en positiv reaktion.

Alla svordomar är ett svaghetstecken. Man behärskar inte det svenska språket och i brist på uttrycksfulla formuleringar tar man till en svordom. Mycket beror på bristande undervisning i skolan. Kunniga svensklärare borde kunna ändra på detta.

Ett problem för sig är naturligtvis alla invandrare, som kanske inte ens gått i någon skola i sitt hemland. Det tycks vara lättare att ta efter kamraternas svärande än att lära sig en vårdad svenska.

Eva

Hej,
jag har gått in i samtalet/debatten i kommentarsfältet under din artikel då jag finner frågan väldigt viktig.
Tack för dina synpunkter - jag hoppas också på reaktioner, väldigt gärna från tevehåll!

Med vänlig hälsning
Eva/Mumsy

Klas

"Svordommar" (kraftuttryck är enligt mig en bättre benämning) är i sig inte resultatet av en brist, de är snarare en del av ordförrådet. Har man ofta behov av denna sorts förstärkningar är det dock ett tecken på ett i övrigt torftigt språk.

Gör sedan skillnad på svordommar och rena otrevligheter. Det är inte de specifika orden som skadar.

Eilert, vad har du för belägg för att invandrare skulle svära mer än andra? Det är inget jag märkt av. Möjligen att motsatsen skulle gälla för den som är väldigt ny med språket. Att brodera ut ett språk som inte behärskas blir lätt löjligt.