Fettisdagen - fastlagens frosseri föregår fastan

Idag är det dags att äta semlor eller fettisdagsbullar som de egentligen heter. Bakgrunden til denna dag har att göra med påsken. Påsken är den stora kristna högtiden då vi firar Jesu uppståndelse. Men det finns flera delar som förbereder oss för påsken. De 46 dagarna innan påsk kallas för fastan (Egentligen fyrtio dagar då man fastar eftersom man inte behövde göra det på söndagarna). De tre dagarna före fastan kallas för FASTLAGEN.
Eftersom det ligger en lång period framöver med fasta så gäller det att äta rejält under fastlagen. Då fick man roa sig och äta fett och gott
Det är något osäkert var ordet fettisdagen kommer frän men det anses vara ett uttryck för att man skulle äta rejält.
Det finns också en koppling till att det betyder "vit tisdag" och då var mjöl- och mjölkmat i fokus. På detta sätt har då fastlagsbullen kommit till eller semlan som vi oftare kallar den.
Det finns också en koppling till den vita dagen på så sätt att detta var den sista dagen då man tog med sig lyktan ut till lagården och när kvällsmaten dukades fram så skulle man äta till dagsljuset. Fettisdagen ansågs vara brytpunkten mellan vinter och vår.
 
I dag så satsar bagerierna rejält och många av oss äter årets första semla. Det är många som håller på traditionen att inte äta förrän denna dag. Men nu är det rätt dag - så njut av dagens semla!