Inga barn ska behöva bli vräkta

För några år sedan lanserade Maria Larsson, barn- och äldreminister, en nolltolerans mot vräkning, dvs att inga barn ska bli avhysta från sina hem. När kronofogden presenterar statistiken för 2012 så ser vi en minskning (-14%), men det är långt från nolltoleransens mål. Under 2012 vräktes 569 barn i Sverige. Det är helt oacceptabelt och visar på att vi verkligen har problem mitt ibland oss. När man dyker ned i statistiken för min egen hemkommun ser vi att fyra barn vräktes 2012. Det sämsta resultatet var 2009 då hela 14 barn blev skilda från sina bostäder. Att bli berövad sitt hem kan nog, tyvärr, upplevas som ett straff för barnen. Det är ju inte deras fel att föräldrarna missat att betala sin hyra. Jag förstår hyresvärden som tvingas till denna typ av åtgärder, men det känns ovärdigt ett välståndssamhälle.
Detta är ett problem som måste åtgärdas. Det är bra att ministern pekar, men det är i kommunerna som det verkliga jobbet måste utföras. Tänk om 2013 kan bli året då inga barn vräkts!
 
Statistiken som visar läget i landets samtliga kommuner finns på www.kronofogden.se
 
Robert

Hur skall man göra istället?

Svar: Det handlar om att under en tid säkra upp att föräldrarna kan betala hyran för att sedan flytta under ordnade förhållanden. Med god planering kan en flytt fungera bättre än vid en vräkning
Brannberg