Landsbygdsministern möter bönder i Skaraborg

Idag strömmar bönderna till Skövde. De är inbjudna för att bland annat träffa landsbygdsminister Eskil Erlandsson, (C), och mötet har lockat ca 1200 aktiva inom näringen. Skaraborg är med jordbruks- och skogsproduktion, mängder av livsmedelsföretag som förädlar råvarorna, ett område där denna näring har oerhört stor betydelse. Enligt kommunalförbundet Skaraborg (läs gärna rapporten om areella näringarna) så finns det 16 660 arbetstillfällen inom näringen i området.
 
För oss i Skövde är Matfestivalen ett viktigt event. Maten är utgångspunkten och genom detta vill vi markera vikten av hela näringen ar ju också blivit känd för att han myntat begreppet Matlandet och talar ofta sig varm för maten och dess betydelse, inte bara för oss som bor här, utan också som en reseanledning.
 
Men tyvärr kan vi konstatera att det finns massor med hot mot näringen. Ska bönderna kunna överleva i Sverige så finns det framför allt en sak som är viktig för konsumenterna, nämligen att köpa svenskproducerade grödor. Att staten och EU finns med är också nödvändigt, men konsumentmakten är avgörande.
 
Det har varit debatt om mjölken den senaste tiden. Många mjölkbönder känner att lägre priser skakar om hela branschen och ser att lönsamheten minskar. Det finns också andra exempel inom näringen där bl a svinproduktion har uppmärksammats.
 
I dag blir det fokus i många medier på bönderna och deras villkor. Det är bra. De behövs och behöver vårt stöd. Det allra viktigaste vi kan göra är att köpa deras produkter och inte bara gilla att de finns.