Nytt valsystem på gång

Häromdagen fick justitieministern ta emot ett delbetänkande som rör framtida val. Det var Vallagskommittén som lämnade sitt förslag "Proportionalitet i val samt förhandsanmälan av partier och kandidater".
De föreslår nu att alla som kandiderar i val och därmed är valbara ska vara registrerade i förväg. I dag kan man skriva dit en namn på valsedeln. Men det blir alltså inte möjligt i framtiden, enligt förslaget, att välja en person som själv inte medgivit att denne vill bli vald. I Skövde hade vi förra valet ett sådant exempel där en kvinnas namn blev skrivet på en valsedel och hon utsågs att vara kommunfullmäktigeledamot trots att hon inte alls ville förknippas med det parti som hon senare utsågs att representera. Sådant kan alltså inte ske i framtiden.
Kommiten föreslår också att partierna ska kunna ha sina partiloggor (i färg) på valsedlarna. Det lär nog inte vara ett så kontroversiellt förslag och borde nog ha införts för länge sedan.
Däremot när det gäller valkretsändringar i Västra Götaland så är det ett förslag som kommer att ändra rejält på våra traditionella "distrikt". Kommitten föreslår att kommunerna delas in enligt följande i vårt län:

Västra Götalands läns västra valkrets:

Kungälvs, Lerums, Lilla Edets, Mölndals, Partille, Stenungsunds,Tjörns, och Öckerö kommuner,

Västra Götalands läns norra valkrets

Färgelanda, Lysekils, Melleruds, Munkedals, Orusts, Sotenäs, Strömstads, Tanums, Trollhättans, Uddevalla, Vänersborgs och Åmåls kommuner

 

Västra Götalands läns södra valkrets:

Bollebygds, Borås, Herrljunga, Marks, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda kommuner.

Göteborgs kommuns valkrets och Västra Götalands östra valkrets ändras inte.

Hela förslaget finns att läsa på regeringens hemsida: