Dagen H - då vi fick högertrafik

Många saker tar vi för givet, till exempel att vi har högertrafik i Sverige. Säkert är det många unga som aldrig reflekterat över att vi faktiskt tidigare körde på vänster sida. Att jag funderar på detta har med min första cykel att göra. Den har åter kommit fram ur gömmorna. På den finns ett klistermärke med H. Det stod för dagen H som inträffade den 3 sept 1967. Då på morgonen bytte vi filer i Sverige och från den stunden så gäller högersidan.
Det var många års debatt innan detta ägde rum. Dessutom en folkomröstning som genomfördes 1955 där vänster fick 82,9 procent av väljarnas stöd. Det var därför som det dröjde flera år innan det var möjligt. Politikerna tio år senare ansåg att folket hade ändrat sig även om folkomröstningen var väldigt tydlig.
Tydligen så var klistermärket med i någon slags folkbildningskampanj där man fick lära sig hur det går till att köra höger sida. Dessutom skrevs det en schlager som fortfarande en del kan "Håll dig till höger, Svensson".
På bilden nedan ser du klistermärket som jag troligen klistrade på cykeln någon gång 1967, troligtvis för min yngre systers skull.