50 år sedan skotten i Dallas

I dag är det 50 år sedan John F Kennedy mördades i Dallas. Runt om i världen uppmärksammas detta och trots att hans ämbetsperiod blev kort framstår han som en av världens stora ledare. Hans namn uppmärksammas i många olika sammanhang och flera av hans uttalanden lever.
Nästan alla som talar om vision refererar till de ord som han uttalade om att innan decenniet är över har vi satt en man på månen. I sitt tal till kongressen 25 maj 1961 uttalade han de berömda orden:
"I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth"
Ett annat av de berömda citaten handlar om relationen mellan medborgaren och staten. Detta uttryckte han i samband med att han installerades som president och svor eden i janurai 1961. Citatet nedan är så som han uttryckte det, men ofta ser man det i en annan form;
"And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you--ask what you can do for your country."
 
  I våras var jag iThe Kennedy Center i Washington DC och kunde då konstatera att hans minne lever kvar mycket märkbart. I detta kulturhus för "performing arts" finns en närvaro av Kennedy.Läs gärna mer på deras hemsida.
I dag uppmärksammar media över hela världen att det är årsdagen av de hemska händelserna. Men tyvärr är det oerhört många sedan dess som fallit offer för kulan. De borde också uppmärksammas, men tyvärr faller många i glämska alldeles för snabbt.
 
Det finns flera sajter som har lagt ut talen från Kennedy. Intressant att lyssna till. För oss om gillar retorik är det mycket intressant.