Löfven: Räkna inte bort Kristdemokraterna

Härskarteknik är aldrig bra. Allra sämst är det då det förekommer bland ledande personer. I dag sysslar Stefan Löfven och Carin Jämtin, två av landets höjdare inom politiken, med ett riktigt lågvattenmärke. De skriver i DN om hur de ser på regeringssamarbete efter valet. De menar att blockpolitiken måste luckras upp och att de är beredda att samverka med andra partier.
Vad är då härskartekniken? Jo, de utesluter i sitt resonemang att Kristdemokraterna kan vara en part. Varför kan man undra då de namnger Miljöpartiet, Vänsterpartiet och dessutom strävar efter att splittra alliansen då de skriver att de har en del gemensamt med Folkpartiet och Centerpartiet.
 
De har innan nämnt Kristdemokraterna, men då att partiet löper risk att inte komma med alls i riksdagen.
 
Artikeln är nog tänkt att förminska Kristdemokraternas roll. Att ge en bild av att Kristdemokraterna inte har någon chans att ta sig in i riksdagen och därför är inte ens nämnda som en samarbetspartner.
 
Att inte låtsar om att en person finns i en gemenskap är en hemsk upplevelse för den som drabbas av en sådan härskarteknik. Att lite subtilt få höra i slutet av en arbetsdag; "Nämen är du här, dig har jag inte lagt märke till" är ett hårt slag som tyvärr förekommer regelbundet. Att någon sitter på höga hästar och ser ner på andra är ofta kränkande.
 
På flera platser i landet råder ett mycket gott samarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Det beror på att man lagt med prestige och personmotsättningar och tar sig an kommunens åtaganden med "kommunens bästa i sikte". Debattartikeln försöker beskriva ett Sverige i krist och att vi måste samlas. Att då utgå från att man räknar bort vissa, osynliggör dem och tar därmed avstånd, är ingen bra plattform för "rädda landet": Att man dessutom vill slå in kilar mellan de icke-socialistiska partierna är inte bättre.
 
Om S menar allvar och vill ha en samlingsregering så borde tonen vara en helt annan.
 
Nu blir det nog så att Löfvens och Jämtins artikel sporrar fler kristdemokrater att ännu mer satsa på valrörelsen och visa att vi finns och vill göra skillnad i politiken. Så kanske får dagens DN-artikel motsatt effekt mot det som S-topparna egentligen ville.