En riktig rysare

Nedräkningen inför valet pågår. Det är nu dags under veckan att inleda förtida röstning. I dag presenterar Novus sin sammanvägning över den senaste trenden avseende de olika mätningarna som opinionsinstituten gjort. Alliansens knappar in.
Läs mer på Sveriges Radio.
Valforskarna talar ofta om "stödröstning". Jag tror inte alls att det är så. Väljarna lägger helt enkelt sina röster på olika sätt i de tre valen. Det är många som inte är partitrogna utan de röstar olika i valen. Det innebär att de egentligen är partister men kan känna någon förtroendefull person på en lista som tillhör ett annat parti och då lägger de sin röst där. De skulle inte kalla det stödröstning.
 
Nu gäller det för alliansen att övertyga väljarna om "tredje gången". Ett samlat gäng med regeringsduglighet vill bli omvalda. De andra är splittrade, har helt olika politiska ambitioner och har inte pratat sig samman. Saknar helt erfarenhet att leda landet.
 
Jag tror att väljarna kommer att resonera "Vi vet vad vi har - men ingen aning om vad vi får". Därför kommer alliansen att vinna.